♥ Inredningstips nr 3



- Det är viktigt att färgerna i ett rum passar ihop. Tänk på att golvet i rummet ska passa ihop med väggarna och möblerna. Mörka färger på väggarna ger intrycket av ett mindre rum och ljusa ger intrycket av ett större. Man kan också lura ögat med färger, tex om man har en lång hall och gör kortväggen i en mörkare nyans skapar man intrycket av att hallen är kortare.  Det kan vara effektfullt med fondväggar i färg. Om du bara målar en vägg är det dessutom lätt att göra om när du tröttnat. Med färg kan du göra ett rum i rummet.  Måla en yta tex där du har matbordet i det kombinerade mat/vardagsrummet så blir det genast ett till "rum".

- Ett enkelt sätt att gå tillväga när du ska inreda ett rum är att skapa ett collage av de material du tänkt använda, tex färger och tygprover på allt du tänkt använda dig av i rummet så får du en känsla för hur färger och mönster passar ihop.

- Tänk på att färg uppfattas olika i olika ljus och i olika kombinationer. Det bästa sättet om du ska måla en vägg är att provmåla lite på just den väggen för att få rätt nyans. Du kommer snabbt att upptäcka hur olika färger kan se ut i olika miljöer. Den färgen som var så snygg i färgaffären kanske inte alls passar hemma hos dig.

- Komplementfärger innebär färger som framhäver varandra. Det är färger som ligger mittemot varandra i en så kallad färgtonscirkel. Det är bra att använda komplementfärger för att framhäva detaljer i ditt hem som tex kuddar i soffan eller prydnadssaker. Ett knep att få fram en komplementfärg är att titta intensivt på en färgad yta och sedan blunda. Då ser man samma kontur fast i komplementfärgen. Prova får du se!



Kommentarer

♥ Säg ditt ord:

♥ Ditt fina namn:
♥ Besöker du ofta?

♥ E-postadress: (publiceras ej)

♥ Ska jag kolla in din blogg?:

♥ Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0